Menjava olja v menjalniku

Submitted by actit on Pet, 12/10/2021 - 11:38

menjava olja v menjalniku

 

Menjava olja v menjalniku

Avtomobilski menjalnik predstavlja ključen del pogonskega sklopa vašega vozila. Ker gre za majhno ročico na vaši desni strani, ki izgleda kot samostojna zaprta enota, pogosto sploh ne pomislimo, da tudi ona potrebuje servis in druge posege, kamor spada tudi menjava olja v menjalniku. Pa sploh veste, zakaj je menjava olja v menjalniku tako pomembna? 

Nič ni večno

Naloga menjalnika je spreminjanje vrtilne frekvence in prenos vrtilnega momenta. Komplicirana mehanika, ni kaj. Če povemo zelo poenostavljeno, menjalnik omogoči, da avto spravimo v pogon, omogoča prosti tek motorja pri stoječem vozilu in spremeni smer vrtenja pogonskih koles, kar je ključno za vzvratno vožnjo. To pa je že bližje informacijam, ki jih razumejo vsi laiki s področja mehanike in njenega delovanja. Brez te čudežne ročice pač ne moremo voziti, zato je redna menjava olja v menjalniku ključnega pomena.

Nič ne traja večno in tako je tudi občasna menjava olja v menjalniku priporočljivo, če ne že kar nujno opravilo. Olje žal ni vino in z leti ne postaja boljše. Po določenem času namreč izgubi svoje mazalne sposobnosti. Posledica tega pa je težje prestavljanje, glasnejše delovanje in večja obraba naležnih površin zobnikov. Nočemo vas strašiti, vendar vožnja s starim oljem v menjalniku ni le neprimerna, ampak lahko zaradi poškodb zobnikov, vodi do odpovedi menjalnika. Takrat pa vam poceni storitve ne moremo več zagotoviti. To je sicer res redko zgodi, boste pa se verjetno soočali s škrtanjem menjalnika in tršim prestavljanjem.

Da pa ne bi prišlo do zgoraj naštetih zapletov, smo tukaj na voljo mi. Smo zdravniki vašega jeklenega konjička, naše storitve pa bomo opravili kar se da hitro in vrhunsko. In to po za vas ugodni ceni.

Zakaj je menjava olja v menjalniku tako nujna

Vsak izkušen voznik ali pa mehanik, vam bo povedal, da je menjava olja v menjalniku ključna za brezhibno vožnjo in dolgotrajno uporabo avtomobila. Po menjavi olja se opazi občutno izboljšanje samega prestavljanja, menjavanje prestav pa teče gladko in brez naporov. 

Odlašate z menjavo olja? Potem si zamislite situacijo, ko v hladnem jutru, ko se sicer večina voznikov sooča s težavami pri prestavljanju, vi lahkotno premaknete prestavno ročico v vzvratno prestavo in se odpeljete v službo. Že iščete mehanika? Hitro nas kontaktirajte in svojemu vozilu privoščite kvaliteten tretma menjave olja.

Menjava olja v menjalniku predstavlja res nizek strošek, v primerjavi s stroški, ki lahko nastanejo zaradi obrabe menjalnika. V ročni menjalnik gre tako nekje do dva litra olja, kar vozniku predstavlja nekje 30 evrov stroška. Če se nekaj malega spoznate na avtomobile ter imate čas, prostor in nekaj orodja, lahko olje v menjalniku zamenjate tudi sami. V nasprotnem primeru pa se raje obrnite na naš avto center, kjer vam bodo naši strokovnjaki to storitev opravili hitro in zanesljivo. Svetujemo vam, da menjavo olja pri ročnem menjalniku opravite nekje med 150.000 do 200.000 prevoženih kilometrov. Kot alternativa štetju kilometrov, pa vam za lažjo časovno orientacijo lahko služi kar datum velikega servisa. To pomeni, da ko boste menjali jermene, hkrati zamenjate še olje menjalnika.

Po novo olje v avto center Tit

Olje menjalnika lahko zamenjate tudi sami, vendar večina ljudi ni vešča avtomobilske mehanizacije in se zato raje odpravi na bližnji avto servis. Če vam olje menjajo v mehanični delavnici, potem je potrebno izbrati pravega in kakovostnega strokovnjaka. Dober mehanik vam tako za delo menjave olja v menjalniku ne bi smel vzeti več kot nekje 20 do 30 evrov. Delo pa mora opraviti hitro in učinkovito. Po pravilni menjavi olja bo prestavljanje veliko lepše in bolj gladko, vi pa boste ponovno uživali v vožnji.

V avto centru Tit vam poleg menjave olja ponujamo še druge kakovostne storitve za vašega jeklenega konjička. Zagotovite svojemu vozilu celostni tretma, od menjave olja do servisa menjalnika. Naši strokovnjaki vas že pričakujejo.
 

Pošljite povpraševanje ali nas pokličite:

Email: info@ac-tit.si

Servis: 031 399 199

Prodaja: 051 299 199